Presentació del Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2025-2027

L’AMB va presentar de la mà de la Consellera delegada Raquel Gil Eiroá, el passat dilluns 19 de maig, el Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2025-2027, el full de ruta per consolidar un sistema alimentari sostenible a la metròpoli. Es tracta d’una eina de planificació que dona continuïtat a l’anterior Pla 2020-2023 i que busca identificar, coordinar i reforçar les accions estratègiques projectades per l’AMB que incideixen clarament en el sistema alimentari metropolità.

L’objectiu principal és avançar cap a un sistema alimentari metropolità resilient davant les crisis, sostenible ambientalment, socialment just, accessible per a tota la població i que promogui la proximitat i la sobirania alimentàries. 

El Pla reuneix sota una mateixa estratègia projectes, programes i polítiques metropolitanes d’índole diversa, però que giren al voltant de la promoció de l’alimentació sostenible. I precisament alguns d’aquests projectes es van presentar també en el marc de la jornada (consulteu el programa), que va reunir més d’una cinquantena de persones de diverses administracions, entitats i persones expertes, per compartir aquestes estratègies i experiències de polítiques alimentàries d’abast metropolità centrades en la transformació dels sistemes alimentaris metropolitans.

En concret, es van presentar l’estudi de caracterització dels entorns alimentaris metropolitans, contextualitzat pel Víctor Ténez i la Laura Calvet-Mir (Institut Metròpoli) i els resultats de la diagnosi del Pla d’acció d’aprofitament alimentari metropolità i les properes fites de la mà d’Adrià Burniol Garcia (Fundació Espigoladors). A continuació, es van presentar dues solucions innovadores amb incidència sobre l’ús de fertilitzants i aigua regenerada en cultius agrícoles en el marc de pilots demostratius de dos projectes amb finançament europeu: LIFE Infusion (Glòria Sánchez) i i-ReWater (Maria Huerta). Finalment, a la taula rodona sobre experiències municipals amb impuls metropolità, moderada per la Sara Angrill, vam tenir l’oportunitat de compartir experiències de polítiques alimentàries locals de la mà dels municipis de Barberà del Vallès (Daniel Gonzàlez Cabrera), Viladecans (Carles Ferreiro) i Sant Boi de Llobregat (Rosa Cifuentes).

En els següents enllaços podeu consultar la majoria de les ponències:

· Presentació del Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2025-2027

· Pla d’acció d’aprofitament alimentari metropolità – Adrià Burniol, tècnic de l’Àrea de Coneixement i Recerca (Fundació Espigoladors)

· LIFE Infusion: obtenció de fertilitzants i aigua regenerada a partir d’efluents líquids procedents del tractament de la matèria orgànica dels residus municipals – Glòria Sánchez, Cap de la Secció de Qualitat i Processos (AMB)

· i-ReWater: gestió sostenible dels recursos hídrics en l’agricultura de regadiu dins de l’espai SUDOE – Maria Huerta, tècnica del Servei de Sanejament i Regeneració (AMB)

· Barberà del Vallès: Cuina per a col·lectius i escola taller de formació ocupacional – Daniel González Cabrera, primer tinent d’Alcaldia (Ajuntament de Barberà del Vallès)

· Agricultura de proximitat i alimentació saludable. Sant Boi, producte fresc a l’abast – Rosa Cifuentes, Directora de l’Àrea de Ciutat Sostenible, Saludable i Resilient (Ajuntament de Sant Boi de Llobregat)

Podeu consultar també una selecció temàtica de llibres relacionats amb l’alimentació elaborat per la Biblioteca de l’AMB:  Bibliografia sobre alimentació

Més informació a la nota de premsa